Leugens (1989)

In januari '71 werd door de BBC het docu-drama "Act of Betrayal" uitgezonden, een scenario van Hugh Whitemore. Het onderwerp en de verwikkelingen er rond bleven echter nog lang naleven in de gedachten van de auteur. Een rijd na de uitzending besloot hij het basisverhaal te gebruiken voor een toneelstuk, waarin hij meer vrijheid had om feiten en fictie te verweven. Hij schrijft hierover: "Naast te thema's loyaliteit en misleiding, raakte ik ook meer in de ban van de rol die de gewone burger in onze maatschappij speelt. Kan de doordeweekse relatief machteloze man of vrouw ooit een vuist maken ten opzichte van de blinde bureaucratie? Lopen wij geen risico wanneer wij de staat, zelfs voor aanvaardbare redenen, grotere morele vrijgeleides geven dan het individu? Of is het misschien naïef om van de autoriteiten en hun woordvoerders een meer dan benaderende graad van eerlijkheid te verwachten."

Het resultaat van de bewerking is "Pack of Lies" (Leugens). Hugh Whitemore kreeg bij het schrijven de hulp van de in het stik genoemde Julie en Bob Jackson. De man van de staatsveiligheid was niet eens bereid om een informeel gesprek te voeren met de auteur...

Auteur: Hugh Whitemore

Genre: docudrama

VERHAAL:

Bob en Barbara Jackson en hun tienerdochter Julie kunnen het goed vinden met hun buren, Peter en Helen Kroger, totdat het koppel wordt gearresteerd onder verdenking van spionage. Het wordt bekend dat de Krogers eigenlijk Morris en Lona Cohen zijn, die tijdens de jaren '50 en '60 samengewerkt hebben met medespion Gordon Lonsdale, waarbij ze gevoelige informatie fotografeerden om naar hun collega's in Rusland te sturen, die deel uitmaken van een Soviet spionagenetwerk, beter gekend als de Portland Spy Ring, welke de British Royal Navy is binnengedrongen.

REGIE:

Wim Elst

ROLBEZETTING:

Barbara

Bob

Julie

Stewart

Helen

Peter

Thelma

Sally

Leen Dewaele

Fons Van de Vel

Christie Cools

Wim Elst

Miek Peeters

Marcel Somers

Annie Croonen

Ann Bierinckx